URAGAN TUTNJI KA EVROPI, HIBRIDNA OLUJA STVORIĆE TALASE I DO 11 METARA: Meteorolozi otkrivaju šta nas očekuje!

Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja, nalik uraganu koju često zovu “Medigan”, mogla da pogodi evropske zemlje, pa samim tim se ne očekuju takvi udari vjetra ni u Srbiji, izjavio je meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

U narednom periodu Balkanu, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vreijme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina.

“Vjetrovito vrijeme koje smo imali početkom nedjelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan, dva duže”, rekao je Todorović, ističuhi da vjetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

Si-En-En je danas prenio da će moćna i rijetka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogoditi ovog vikenda istočni dio Sredozemlja.

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju “Medikejn” (Mediterranean + hurricane, srpski “Medigan” – Mediteran + uragan).

Najnovija oluja pokrenula je u posljednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula sjeverno ka Evropi.

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora vjerovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južžnog dijela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Si-En-En navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vjetra. Navodi se da se, na sreću, “Medigan” neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

AP prenosi da je moćna oluja pogodila danas južžni dio Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

Spasilačke službe biće u pripravnosti cijelog vikenda, a AP navodi da se očekuju udari vjetra brzine do 100 kilometara na čas.

Talasi od 11 metara između Peloponeza i Krita

Grčka Nacionalna opservatorija u Atini, koja prati kretanje moćne oluje iznad te zemlje, objavila je da se očekuje da “oko ‘Medigana'” sutra u popodnevnim časovima stigne do obala Peloponeza.

ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije meteo.gr navedeno se da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

(Kurir)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*