PREMA SRBIJI IDE STRAŠNA OLUJA: Sprema se velika opasnost, evo gdje će biti NAJGORE!

Moćna i rijetka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogodit će ovog vikenda istočni dio Sredozemlja, prenosi CNN.

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju Mediterranean + hurricane (Medigan, Mediteran + uragan).

Navodi se da se, prema istraživanju objavljenom 2011, svega jedan ili dva “Medigana” dese tokom godine i da se ove moćne najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina

Sredozemnog mora i dalje prilično topla, ali se mogu desiti u bilo koje doba godine.

Područje blizu italijanskog ostrva Sicilije “Medigan” je pogodio u novembru 2014. godine.

Najnovija oluja pokrenula je u posljednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula sjeverno ka Evropi.

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora vjerovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dijela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Inače,u Grčkoj je već haos. Moćna oluja pogodila je južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine, prenosi AP.

Zatvorene su škole u grčkoj prestonici i u još nekim delovima zemlje, a spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda.

AP navodi da se očekuju udari vetra brzine do 100 kilometara na čas.

Navodi se da je obnovljen saobraćaj pojedinih trajektnih linija iz luka blizu Atine, koji je bio obustavljen prethodna dva dana, a zbog nevremena je bilo i otkazivanja avionskih letova.

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a delom i na jugu i zapadu kontinetalne Grčke

Navodi se da se, na sreću, “Medigan” neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

(novi.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*