Naslovnica ZANIMLJIVOSTI OPŠTA PANIKA U HRVATSKOJ: Evakuirana osnovna i srednja škola, VOJSKA NA TERENU!...

OPŠTA PANIKA U HRVATSKOJ: Evakuirana osnovna i srednja škola, VOJSKA NA TERENU! (FOTO)

Podijeli objavu

U Hrvatskoj Kostajnici, u kojoj se voda srećom povlači, u četvrtak su zbog straha od klizišta evakuirane srednja i osnovna škola.

Na današnjoj sjednici Vlada je odlučila stambeno zbrinuti porodice iz Hrvatske Kostajnice kojima su kuće nestale u urušavanju. Riječ je o 20-tak porodica koje su u samo nekoliko minuta ostale bez svojih domova. Već su dobili i maksimalnu socijalnu pomoć, izvijestio je premijer Plenković, a u sljedećoj fazi Ministarstvo graditeljstva treba koordinirati pronalazak trajnog rješenja.

IZVANREDNE MJERE OBRANE OD POPLAVA
Najviši vodeni val Kupe još nije prošao sisačkim područjem, pa su na najugroženijim mjestima u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini još na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a budući da je u gornjem toku vodostaj Kupe u opadanju, tijekom četvrtka očekuje se stagnacija vodostaja.

U Letovaniću su poduzete sve mjere obrane, a uz druge službe na terenu su i dalje pripadnici Protupoplavnog voda, namjenski organizirane postrojbe Hrvatske vojske. Oni su angažirani na podizanju zečjih nasipa uz najugroženije obiteljske kuće. Za razliku od ranijih godina, na raspolaganju im je dovoljan broj vreća s pijeskom, čak pedesetak tisuća.

Vodostaj Kupe u Farkašiću u četvrtak u 9 sati iznosio je 936 centimetara, što je za pet centimetra više nego prije 12 sati.

U četvrtak prije podne vodostaj Kupe u Sisku još je bio u laganom porastu, ali neposredne opasnosti za grad i obližnja naselja nema. Budući da vodostaj Save uglavnom stagnira, savsko korito može bez problema primiti vodeni val Kupe.

Voda je puštena i u retenciju Lonjsko polje, kako bi se zaustavio porast vodostaja Save u Jasenovcu. U tom je mjestu stanje vodostaja pod stalnim nadzorom, a u 15 sati održat će se i treća sjednica Stožera za obranu, kako bi, u slučaju potrebe, sve bilo spremno za poduzimanje dodatnih mjera obrane od poplava.

Inače, u tom mjestu vodostaj Save stagnira na 867 centimetara. Ohrabruje da su i vodostaji svih većih pritoka Kupe i Save, ponajprije Gline, Petrinjčice i Sunje, u opadanju.

61476375-zecji-nasip-trebez-vojska

NEMA OPASNOSTI ZA HRVATSKU KOSTAJNICU
Opasnosti od poplava više nema za stanovnike Hrvatske Kostajnice, jer je vodostaj Une već drugi dan u opadanju od otprilike dva centimetra na sat i u četvrtak u 9 sati iznosio je 422 centimetra. Tako je ukinuto izvanredno stanje, a na snazi su izvanredne mjere obrane.

loading...

Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sa 103 pripadnika, dva autobusa, šest motornih i jedno terensko vozilo angažirani su danas na području Jasenovca u mjestu Trebež, kao pomoć u obrani od poplava, izvijestio je MORH.

Pripadnici Oružanih snaga RH s motornim i teretnim strojevima angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava, tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija, ističe MORH.

GSS POMAŽE STANOVNIŠTVU
Spašavatelji HGSS-a Novska već su treći dan angažirani u pomoći stanovništvu poplavljenih područja oko Hrvatske Kostajnice.

“Zabilježeno je nekoliko hitnih akcija prevoza bolesnika do adekvatne medicinske skrbi, dok se cijelo vrijeme dostavljaju namirnice i lijekovi.Timovi i dalje dežuraju 24 sata dnevno i čine sve kako bi pomogli ugroženom stanovništvu”, objavio je GSS na svojim stranicama. Na YouTube-u su objavili video dostave hrane stanovništvu na poplavljenim područjima.

VOJSKA GRADI ZEČJE NASIPE
U naselju Trebež u Sisačko-moslavačkoj županiji vojska postavlja zečje nasipe kako bi zaštitili mjesto od poplave. Stanovništvo je zabrinuto zbog nadolazećeg vodenog vala Save, ali 100-tinjak pripadnika Hrvatske vojske radi na izradi zečjih nasipa koji bi trebali zaštititi mjesto.

(Dnevnik.hr)

Facebook Komentari