Naslovnica ŽENSKI KUTAK “Budi žestoka i samouverena, otiđi od svakog ko te smatra manje vrednom”

“Budi žestoka i samouverena, otiđi od svakog ko te smatra manje vrednom”

Podijeli objavu

Božica Lilith predstavlja jednakost, strast, kreativnost, poštenje, hrabrost, pobunu, neovisnost i žensku moć.

Mnogi je cene, jer je simbol božanske matrijarhalne energije koja odbija da se njome dominira ili kontrolira.

Lilith i Adam su stvoreni podjednako iz istog komada prašine planete Zemlje, međutim, Adam je verovao da je muška energija bolja od ženske energije – dakle, zapovedio je Lilith da mu služi i ispunjava njegove potrebe i želje.

Kada je Adam pokušao seksualno podčiniti Lilith, ona je odbila njegovu ponudu. Odbila je biti pokorna ili koristiti svoje telo kao seksualni dar samo za njegovo zadovoljstvo.

Adamova odlučnost da dominira njome, prouzročila je njen odlazak iz Edenskog vrta, jer je hela imati slobodu da se izrazi kako želi. Ona je htela biti ta koja će odlučiti kome će biti dopušten pristup njenoj svetoj ženstvenosti. Donela je odluku da će podeliti ove aspekte sebe samo ako se prema njoj bude odnosilo kao prema ravnopravnoj osobi.

Kada je Lilith napustila Edenski vrt, Adam je kao zamenu na dar dobio Evu – koja je, za razliku od Lilith, bila spremna slušati ga i biti podređena patrijarhatu. Bila je spremna igrati ulogu poslušne supruge.

Po izlasku iz vrta, Lilith je došla na loš glas, ugled joj je bio narušen, jer se neustrašivo usprotivila patrijarhatu, tako da je prikazana kao demon s mračnim osobinama. Međutim, to nije bio pravi prikaz.

Hebrejske legende objašnjavaju kako je bila demonizirana kada je napustila raj, jednostavno zato što je imala hrabrosti da se održi u njenom jezgru snage i što nije dopustila Adamu da ju tretira kao manje vrednu.

Lilith je bila borac za jednakost i htela je da žene shvate koliko su moćne kada koriste svoju božansku žensku energiju. Postala je zabrinuta zbog Adamovih planova za Evu pa se sama pretvorila u zavodljivu zmiju, te se vratila u Edenski vrt, gde je Evu namamila da pojede zabranjenu jabuku, koja je bila plod sveg znanja.

Lilith je želela sestrinstvo, a ne osvetu, kako mnogi spisi prikazuju. Lilith se nadala da će Eva, kada pojede voće, steći uvid i jasnoću, te da će videti Adamov karakter i jasno se zauzeti za sebe. Htela je da Eva postane mudrija i svesnija.

loading...

Lilith je mislila da će se Eva osećati osnaženo kada prepozna svoju božansku ženstvenost, te da će odbiti ograničiti ili ugroziti sebe predavanjem svog uma, tela i duše Adamu.

Već generacijama, ženska energija je percipirana od strane mnogih kao manje snažna od muške energije. Kao žena, mnogo sam puta u prošlosti, osetila gnev muške energije – fizički, mentalno ili emocionalno.

Sada, kada sam suočena sa snažnom, agresivnom ili tiranskom muškom energijom, kada se osećam kao da sam izgubila snagu i da samo plutam iznad vode – uskladim se s energijom boginje Lilith i s ljubavlju osećam kako me ona graciozno ohrabruje, energizira i osnažuje.

Kada bi Lilith sada bila ovdje pored mene, evo šta mislim da bi ona rekla:

-“Nemoj biti snuždeno ili obeshrabreno, dragoceno dete svemira.

Ja vidim, ja poznajem tvoju borbu, boriš se protiv sila koje provodi drevni patrijarhalni sustav. Nažalost, neki ljudi se osjećaju superiorno kada dominiraju i kontroliraju.

Hodaj uspravno, dragocjeni cvijete-nisi sada u Edenskom vrtu.

Ne možeš biti izbačena, kritizirana ili osuđena; sada rasteš na vlastitom svetom tlu.

Dakle, okreni se i ne obraćaj pažnju na one koji te pokušavaju oboriti.

Znam da je ponekad teško, jer nikada nisi imala čvrst temelj gdje bi njegovala svoje korijene i mjesto koje bi nazivala svojim domom, ali ja pazim na tebe, ja ću te čuvati od zla i pružiti ti vodstvo svaki put kad me pozoveš.

Oni koji te okrutno odbacuju samo ne znaju drugačije.

Oprosti im. Ti si alkemičar i možeš preobraziti negativnost koju ti šalju.

Oni ne vide veličanstveni sjaj koji ja vidim kad te pogledam i vidim što se nalazi izvan tvojih očiju natopljenim suzama.

Znam da boli kad si neshvaćena, zlostavljana i napuštena, kada te bezdušno napuste, to je samo zbog njihove vlastite nesposobnosti da sjaje. Oni misle – ako priguše tvoje svjetlo, svijet neće primijetiti kako se sjajiš.

Nikad nemoj osjećati sram, kajanje ili krivnju zato što si ono što jesi. Živi autentično i bez straha, i učini što je potrebno kako bi ostvarila životni poziv.

Nemoj da te brine što drugi misle o tebi – slomit ćeš se budeš li pokušavala ostvariti njihova nerealna očekivanja.

Budi neobuzdana – žestoka, samouvjerena – i otiđi od svakoga tko te smatra manje vrijednom, podređenom i namjerno ti uzrokuje štetu.

Prigrli svoju božansku žensku suštinu i slavi svoju senzualnost, bez osjećaja pritiska da je podijeliš.

Dala si previše svoje osobne snage ljudima koji je ne cijene – ali gotovo je s tim. Vrijeme je da ponovo stekneš svoju moć i uzdigneš se sa ženskom snagom.

Oni sumnjaju u tvoju intuiciju i tvoje iscjeliteljske moći, oni pokušavaju oduzeti tvoje inherentne darove skrivene unutar ženske biti.

Oni te omalovažavaju, obeshrabruju i koristite riječi kojima ti žele oduzeti moć, ali nemoj izgubiti fokus – marširaj naprijed i ostavi nevjernike iza sebe.

Ovdje sam da zatražim od tebe da okusiš slast oslobađajuće jabuke, koju su ti zabranili da ugrizeš, tako da možeš dobiti znanje, uvid, mudrost i drevna učenja koja ti s pravom pripadaju.

Voli otvorena srca, ali ne zaboravi reći ‘ne’ kada ideš protiv svoje duše ili kada nešto prijeti tvojoj neovisnosti i slobodi.

Nikad se nemoj osjećati manje vrijedna. Niti jedan muškarac nije bolji od tebe.

Zadrži svoju ženstvenost i budi ponosna na nju – ona je daleko moćnija i jača od onoga u što te uvjerio svijet u kojem živiš.”

Facebook Komentari